Banner sus

Calatoria in timp: adevar sau fictiune?

Calatoria in timp a fascinat omenirea din timpuri mai vechi decat insasi tehnologia in primele ei faze, conceptul de intoarcere in timp fiind in mintea filosofilor. A te intoarce in timp insemna a avea puterea de a schimba lucrurile, de a influenta viitorul, de a evita greseli dar si de a face poate unele noi, ireparabile chiar. In materialul de mai jos vom incerca sa explicam cand si in ce context s-a discutat pentru prima oara despre calatoria in timp, cum se poate face,teoretic, calatoria in timp si va vom prezenta riscuri si experimente.

Este posibila calatoria in timp atat in viitor cat si in trecut? 

Oamenii de stiinta sunt de parare ca ambele sensuri sunt posibile, calatoria in trecut ridica insa mai multe probleme. Acestia au identificat o serie de paradoxuri care s-ar putea intampla o data cu calatoria in trecut, efectele fiind...destul de imprevizibile si potential fatale.Cel mai cunoscut este Paradoxul Bunicului: cineva călătoreşte în trecut şi îşi ucide bunicul înainte ca acesta să-l conceapă pe cel care avea să-i fie tată. Prin urmare, persoana care s-a întors în timp nu ar avea cum să existe, să se întoarcă în timp şi să-şi ucidă bunicul.Celebrul "paradox al bunicului", descris pentru prima oara de autorul de carti SF René Barjavel in "Le voyageur imprudent" (1943), imagineaza situatia in care un nepot s-ar intoarce in timp si si-ar ucide bunicul inainte ca acesta s-o intalneasca pe bunica, inainte asadar ca cei doi sa aiba ocazia de a produce descendenti. Intr-un asemenea caz, nepotul nu s-ar mai putea naste, prin urmare cum s-ar mai putea intoarce in timp sa-si macelareasca bunicul?! Exista si in acest sens o teorie; unii fizicieni sustin ca orice eveniment ar produce un nou univers paralel, in care istoria ar evolua in maniera independenta. Cu alte cuvinte, schimband un eveniment survenit nu am schimba istoria, doar ne-am pricopsi cu doua realitati paralele.

Experimente INCREDIBILE legate de calatoria in viitor

Unul dintre cele mai cunoscute experimente de calatorie in timp este Experimentul Philadelphia. Desi unii oameni sunt de parare că nava s-ar fi teleportat în spaţiu in timpul acelui experiment, alţii cred ca aceasta că ar fi realizat o călătorie în timp. Al Bielek, unul din militarii prezenţi pe acea navă, declară că, în timpul acelui experiment, ar fi făcut o călătorie în timp din 1943 în 2137, pentru ca apoi să ajungă în anul 2749. După ce ar fi stat acolo 2 ani, Al Bielek ar fi fost trimis înapoi în timpurile noastre, până în anul 1983.Bielek vorbeşte într-un amplu interviu despre călătoria sa din viitor din anul 2749. El spune că atunci Pământul va fi condus de aşa-zişii “Wingmakers”, adică “Creatorii de aripi”, o inteligenţă artificială super avansată. “Creatorii de aripi” sunt oameni modificaţi genetici, rezultaţi după 500 de ani de inginerie genetică. Ei sunt perfecţi, extrem de inteligenţi şi atractivi, fiind “stăpânii” călătoriilor în timp.(sursa lovendal.ro)

Povestea a început pe 12 august 1943, când la bordul distrugătorului USS Eldridge, aflat în rada portului Navy Yard din Philadelphia, s-au făcut nişte teste pentru a crea un fel de „scut” electromagnetic care să facă nava imposibil de detectat de aparatele radar. Operaţiunea cu numele de cod „Proiectul Rainbow” ar fi putut ajuta la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Numai că rezultatul experimentului a depăşit obiectivul propus, distrugătorul devenind invizibil nu doar pe ecran, ci şi în realitate, fiind practic "extras" din continuumul spaţio-temporal, pentru a reapărea brusc la Norfolk, în Virginia, la 640 de kilometri distanţă, după care a revenit în locul de unde dispăruse. Experienţa – şocantă pentru privitori- s-a dovedit cumplită pentru cei implicaţi.”La întoarcerea navei în Portul Marinei Militare Philadelphia, unii membri ai echipajului fuseseră încastraţi în pereţii navei. Cei care au supravieţuit se aflau într-o stare mentală de dezorientare totală şi groază teribilă", scriau Preston B.Nichols şi Peter Moon în cartea „Proiectul Montauk -Experimente în timp”. Întreaga întâmplare a fost rapid muşamalizată, participanţii – pensionaţi pe caz de boală sau discreditaţi în momentul în care au început să relateze cele trăite, dar detaliile ieşite cu ţârâita la iveală au suscitat curiozitatea a numeroşi investigatori. S-a scris ulterior că experimentul a fost realizat cu ajutorul unor generatoare de curent pulsatoriu şi nonpulsatoriu, care ar fi provocat apariţia unei lumini verzui ce a cuprins vasul cu echipajul la bord, lăsând în urmă doar o “o gaură”, ca o amprentă a vaporului pe apă. De aici şi teoria că, de fapt, nava nici n-ar fi dispărut, ci doar s-a creat un soi de iluzie optică. Ipoteza nu explică totuşi cum de, la câteva minute după „volatilizare”, USS Eldridge era semnalată la aproximativ 640 km depărtare, în baza Marinei din Norfolk, Virginia, pentru a-şi face din nou apariţia în Philadelphia, în scurtă vreme. Unii cred că avem de-a face cu fenomenul de deviere a timpului, creându-se un câmp de invizibilitate de formă sferică, iar alţii susţin că s-a petrecut un transfer de materie, prin dezintegrare la nivel atomic/subatomic şi reintegrare. 

Exista cineva care afirma ca a calatorit in timp... din intimplare. Acesta sustine ca este membru al Emanon Inventoris Association, o asociatie stiintifica a carui scop consta in cercetarea limitelor timpului reversibil. Tanarul povesteste ca in timp ce se chinuia sa puna cap la cap diferite piese pentru a construi un radio cu frecventa scurta s-a simtit scuturat de un soc puternic si s-a trezit in trecut. Prietenul acestuia spune: “Desi era aproape 4 dimineata nu terminasem de asamblat toate piesele. Verificam tensiunea, cand amicul meu s-a zguduit brusc pe scaun. Putea fi o descarcare de curent electric. In jurul lui s-a format un camp electric spiralat. Inlemnisem. Nu-mi venea sa cred ce vad. Vartejul cetos a durat cam sase-sapte minute dupa care a disparut brusc. Din toata intamplarea asta ciudat e faptul ca dupa ce campul electric a disparut, toate ceasurile din apartament indicau ora 3:55 dupa-amiaza, in loc de 4 dimineata. In plus pe strada era soare si forfota ca in orice zi de lucru normala, desi cu cateva minute mai devreme orasul dormea in intunericul greu al iernii. Pentru asta nu e decat o explicatie: timpul fusese dat cu o zi in urma”. (sursa almeea.ro)

Cum ar putea fi realizata calatoria in timp?

In opinia lui De Felice, calea cea mai simpla ar putea fi asadar aceea a crearii unei asa-numite "gauri de vierme" ("wormhole"), adica a unui tunel care sa conecteze spatiile din doua regiuni de spatiu-timp separate, iar trecerea prin acest tunel ar echivala cu o calatorie in timp.Din pacate, in pofida indelungatelor studii realizate in deceniul trecut cu privire la proprietatile unui astfel de wormhole, nu este inca foarte clar cum ar fi posibila crearea unuia. Si daca unele teorii speculative asupra teoriei gravitatiei cuantice afirma ca spatiul-timp are o complicata structura asemanatoare unei spume, alcatuite din wormholes de marimea de 10-33 cm, adica de un miliard de miliarde de ori mai mici decat un electron, totusi, doar putini fizicieni cred ca este posibila "manipularea" uneia dintre aceste gauri de vierme microscopice si marirea ei pana la dimensiuni utilizabile de om.

In opinia lui William A. Hiscock, profesor de fizica la Montana State University, calatoria in viitor ar putea fi realizata utilizand dilatarea timpului din Relativitatea Speciala a lui Einstein, care sustine ca un ceas, chiar si biologic, se misca mai incet pe masura ce atinge viteza luminii. Ca atare, plecand de pe Terra la bordul unei astronave care reuseste sa accelereze pana la a atinge viteze apropiate de cea a luminii, s-ar putea face o calatorie pana in centrul galaxiei noastre, cu intoarcerea in 40 de ani (timp masurat pe naveta). Pe Terra, intre timp, vor fi trecut 60.000 ani, astfel ca, astronautul s-ar trezi asadar in viitor. Din pacate, un astfel de voiaj ar necesita o cantitate enorma de energie, imposibil de obtinut cu tehnologia actuala.

Asa cum vede lucrurile Hiscock, si mai complicata reiese a fi calatoria inapoi in timp. Exista multe solutii la ecuatia Relativitatii Generale a lui Einstein care permit unei persoane sa urmeze o linie a timpului care ar face-o sa se intalneasca pe ea insasi sau un parinte intr-o epoca precedenta, problema sta insa in a decide daca aceste solutii nu sunt doar bizare rezultate matematice: niciun experiment nu a demonstrat pana acum ca un astfel de voiaj in timp s-ar putea intampla in universul nostru, precizeaza profesorul. Cu toate acestea, adauga el, au fost realizate de catre teoreticieni unele studii cu privire la posibilitatea de a manipula materia si geometria spatiu-timp astfel incat sa poata fi create "cai care sa se invarteasca in jurul timpului". (sursa descopera.ro)

Fotografii controversate care ar putea dovedi ca am fost vizitati din viitor de .... noi. Ceea ce ar fi dovada clara ca este posibila calatoria in viitor dar si in trecut.

O tinuta caracteristica anilor `90, t-shirt si ochelari, intr-o fotografie din anii `50. Pe de alta parte, daca ochelarii ar fi fost un element atat de straniu pentru cei din jur, mai mult ca sigur acestia ar fi interogat personajul respectiv iar fotografia nu ar mai fi fost atat de ... linistita.

O poza din anii de glorie ai lui Charlie Chaplin, in poza regasindu-se un personaj care pare ca..... vorbeste la un telefon mobil. Va amintim ca in perioada respectiva doar ce fusese inventata telefonia. 

Cateva personaje de la Hollywood si fotografii vechi ale unor oameni cu care acestia seamana IZBITOR.

Imagini pentru nicolas cage in the past   Imagini pentru nicolas cage in the past   Imagini pentru nicolas cage in the past

Imagini pentru nicolas cage in the past  Imagini pentru nicolas cage in the past   Imagini pentru nicolas cage in the past  Imagini pentru nicolas cage in the past

 

Descoperiri

Stiinta


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rcoce96/public_html/misterele-lumii.ro/modules/mod_jw_srfr/helper.php on line 42
JSN Dome template designed by JoomlaShine.com